Trainers op herhaling

Trainersdag 2015

(Een deel van) de trainers van groep vijf

PAPENDAL – De Cikotrainers zijn op herhaling geweest tijdens de landelijke looptrainersdag op Papepndal. Zij moeten ieder jaar licentiepunten halen om hun trainersdiploma te houden.

Het programma tijdens de looptrainersdag is gevarieerd door de workshops waar de trainers optioneel en actief aan deelnemen. Dit jaar nieuw was oa aandacht voor het snel opkomende trail-running. Ook geeft de dag inzicht in nieuwe opvattingen over het hardlopen zoals de ‘sportrusten’- aanpak.

Marlies Heetebrij, trainer groep vijf: ‘Dat is een theorie waarbij je maximaal 14 km loopt in je trainingen richting een marathon. En dan wel op je marathonhartslag. Veel lopers wisselen in de aanloop naar de marathon te intensieve trainingen af met te extensieve te lange duurlopen.’ Heetebrij heeft vijf marathons achter haar naam en weet waar ze over spreekt.

stockfoto009Volgens het sportrusten stammen de meeste marathonschema’s uit de jaren zeventig en tachtig. In de marathons destijds liepen alleen de goede lopers mee. 90 procent in die tijd zou binnen de vier uur lopen. Tegenwoordig is dat nog niet eens de helft. ‘Die minder getrainde mensen breken in een 30 km voorbereidingsduurloop meer af dan op omdat ze door hun traagheid er in uren te lang over doen’, aldus de theorie gister gepresenteeerd op Papendal. ‘De oude schema’s voldoen voor hen niet’.

Overigens hoeven de Ciko-leden niet te vrezen over allerlei nieuwe oefeningen en theorieën. Althans ze zullen voorzichtig worden gebracht: er was gister ook aandacht voor het onderwerp ‘positieve coaching’.

Zie hier een video-impressie van de dag:

 

You may also like...