4 Golden Girls en meer succes op NK Junioren Indoor

18/19 februari, door Bram Peters.

Iedere wedstrijd sta ik (Bram Peters) als coach langs de baan. Ik ben hier vooral bezig met mijn eigen atleten, waardoor schrijven over andere Ciko atleten erg moeilijk is. Maar omdat ik vind dat iedere Ciko atleet bijzonder is en aandacht verdient zal ik over ieder iets vertellen. Het zijn namelijk niet alleen de sprinters die laten zien dat Ciko een van de beste verenigingen van Nederland is!

Na een succesvol weekend bij het NK senioren, staat een week later het NK junioren op het programma. Ciko heeft 11 atleten aan de start staan op in totaal 15 onderdelen.

DAG 1

Antonny Ediagbonya (junior B) wordt getraind door Leo Siers (Meerkamp), Richard Zeevat (verspringen) en Bram Peters (sprint). Omdat hij begint met het verspringen is Richard aanwezig om hem te coachen. Voorafgaand heeft hij een PR van 6.18 staan. Maar omdat Antonny steeds sneller en sterker wordt, verwacht ik dat hij gemakkelijk verder kan. Na een ongeldige eerste poging laat hij dit meteen zien. Hij springt maar liefst 6.27meter. Hiermee staat hij lang 3de. Het lijkt erop dat Antonny nog veel verder kan, maar hij springt telkens te hoog waardoor hij voorwaartse snelheid verliest. Het lukt hem uiteindelijk niet om verder te springen dan zijn 2de poging, en wordt hier 5de van Nederland mee.

Daan Lubberdink (Junior A) wordt getraind door Bram Peters. Vorige week werd Daan 2de bij het NK senioren op de 200m in een tijd van 21:76. Zijn doel van deze week is om zijn tijd aan te scherpen. Dit wil hij doen door de laatste 50 meter van de race zijn ontspanning te houden. Na de makkelijke series plaatst Daan zich voor de finale 200M. Hij zit in een goede baan 5. Boven hem in baan 6 zit een snelle man van Phanos. Hier kan hij mooi naar toelopen denk ik nog. Als het startschot gaat zie ik dat Daan moeilijk op gang komt. Pas na 100 meter zie ik dat hij inloopt op de jongen in de buitenbaan. Op de finish komt hij net te kort voor de overwinning. En de tijd staat weer stil op 21:76! Een evenaring van zijn PR waar hij een paar weken terug alleen nog maar van kon dromen. Dus met een zilveren medaille is Daan niets anders dan tevreden. Outdoor wordt het opnieuw een mooie strijd.

Danny Ediagbonya (Junior A) traint bij Bram Peters. Danny doet vandaag mee aan de 60 meter Horden. Door veel sneeuw op de baan afgelopen tijd is dit onderdeel weinig specifiek getraind. In de series loopt hij 8:32. Zijn horden techniek is goed, maar er mist nog wat power tussen de horden in. Dit is meteen zijn aandachtspunt voor de finale. Normaal gesproken wordt een finale gelopen met 8 deelnemers. Maar omdat een tweetal atleten last heeft van blessures, zijn er maar 6 banen bezet. Dit pakt voor Danny goed uit, want hij verbetert zijn tijd van de series naar 8:26! Hiermee wordt hij 3de van Nederland! Brons! Morgen komt Danny terug voor het verspringen.

Bouke van Belois (Junior A) (traint bij Leo Siers), kwam een paar weken terug naar me toe. ‘Bram ik wil op het NK nog een snelle 800M lopen. Kan ik bij jou mee trainen om daar nog hard te lopen’. Instemmend op de vraag van Bouke is er voor hem een schema gemaakt. 3 Weken snoeihard trainen om op het NK goed te zijn. We weten beide dat 3 weken veel te kort is om optimaal te trainen, maar we moeten het er maar mee doen.

Op het NK is hij in een snelle serie ingedeeld. Hij kan prima meelopen met de groep. In de slipstream loopt hij naar een keurige 2:00:07 op de 800M. Dat is een indoor PR met bijna 3 seconden! Helaas is de tijd net niet genoeg voor de finale.

Roos van Zwam (Juniore A) traint bij Bram Peters. Roos mag vandaag verspringen. Hier hebben we de laatste tijd veel op getraind. Ze begint de wedstrijd goed met een sprong van 5.20. Helaas gaan de volgende 2 sprongen niet verder dan de eerste. Ze wordt hierdoor 10de en gaat niet door naar de finale. Dit is een flinke tegenvaller. Van de losse puzzelstukjes waar op getraind is, is nog geen puzzel te maken. Outdoor weer een herkansing, alleen eerst de 400 morgen!

De eerste dag van het NK waren de prestaties wisselend. Iedereen is in vorm, maar alles lukt net niet. Dag 2 gaat een stuk drukker worden voor Ciko. We sluiten dag 1 af met 1 zilveren van Daan, en 1 bronzen medaille van Danny.

Dag 2

Isabelle Aalders (Juniore B) is een nieuwe aanwinst voor Ciko. Ze traint onder leiding van Leo Siers en Bram Peters. Ze heeft een lange tijd last gehad van blessures, maar kan vandaag toch deelnemen. Met een sterke afzet weet ze, over 1.64 te vliegen. Langzaam maar zeker terug op haar oude niveau. Isabelle wordt met deze sprong 5de van Nederland.

Ook Eline Schwietert (Juniore B) is nieuw bij Ciko66. Ze traint Bij Henk Brouwer op de langere sprintonderdelen. Henk is de hele dag aanwezig om haar te begeleiden bij de 400M voor meisjes B. Met als resultaat dat Eline een dik PR loopt van 1:04:0 naar 1:01:7. Helaas niet genoeg voor de finale. Maar wel een PR van bijna 2,5 sec!

Daan Lubberdink won gisteren zilver op de 200M. Vandaag mag hij terug komen voor de 60M. We weten beiden dat dit niet het onderdeel is waar hij potten gaat breken. Zijn eerste 30 meter gaat op de training erg goed, maar op de wedstrijd gaat het nog niet vanzelf. Na een slechte serie, en een redelijk halve finale haalt Daan wel de finale van de 60 meter. In de finale is zijn reactie op het startschot oké wat resulteert in 7:16. Hiermee wordt hij 6de van Nederland. Mooi uitbouwen richting outdoor!

 

Een dag later mag Antonny terug komen voor het hoogspringen. Er is geen trainer aanwezig om het te coachen bij het springen. In het begin loopt de wedstrijd erg stroef, dit komt omdat zijn aanloop erg langzaam is. Gelukkig kan hij met alleen zijn gigantische afzet de eerste pogingen halen. ‘Een voetje naar achter, en door lopen’ is mijn boodschap 3 keer geweest. Dit resulteerde in een steeds snellere aanloop, en gelukkig ook hogere sprongen. Na het evenaren van zijn PR hoogte op 1.90 staat hij 4de. 1.93 halen ze alle 4 ook. Nu gaat de lat naar 1.96. Het is een waanzinnig spannende finale. Heel het stadion kijkt naar het hoogspringen. Ik zie zijn concurrentie het publiek om ondersteuning vragen en hun hoogtes halen. Antonny doet dit niet, en is de enige die zijn hoogte nog moet halen. Samen met het Ciko publiek zet ik het klappen in, het publiek gaat hier in mee. Zichtbaar zie je Antonny opleven, harder aanlopen en harder afzetten! In zijn laatste poging haalt ook hij de 1.96! Een dik PR! Alle 4 de jongens mogen door naar 1.99. Niemand haalt deze hoogte. Antonny komt als enige wel in de buurt. Maar helaas wordt hij alsnog 4de van Nederland (door meer foutpogingen op eerdere hoogtes).Toch een super weekend voor de jonge knul met 2 PR’s!

Danny Ediagbonya heeft al een bronzen medaille op zak. Vandaag mag hij ook een poging doen bij het verspringen. Ik ben zelf maar deels aanwezig omdat ik bij Antonny zijn hoogspringen en het 400M protest van Kyara bezig ben. Gelukkig kan Jarno Beuving Danny coachen. In poging 2 laat Danny een goede sprong van 6.70 zien. Met nog 1 poging te gaan staat Danny 4de. Er zit zo veel meer in dan 6.70 Dat ziet iedereen. Onverwachts vraagt Danny de laatste poging het publiek om ondersteuning. Hierdoor krijg je een adrenaline boost. Je loopt bijna altijd net even harder aan en kan net even harder afzetten. Wat hij niet weet is dat je dan ook je aanloop wat langer hoort te maken, anders kom je met de hogere snelheid niet uit. Dit laatste is precies wat er gebeurt. Hij maakt een sprong die ruim over de 7meter vliegt, helaas ongeldig. 6.70 is de afstand die blijft staan. Deze keer een 4de plaats voor Danny.

Dan nu het bijzondere verhaal van Juniore A Kyara Bijker – traint bij Bram Peters. Kyara begint het NK met een erg goede 60Meter. Ze loopt een PR van 8.02 en plaatst zich voor de halve finale. Vlak na haar 60, loopt Kyara ook een 400meter. Hier is ze heel de dag al zenuwachtig voor. Omdat we samen de race hebben besproken zie ik aan haar dat ze er klaar voor is. En dit laat ze vervolgens ook zien! Kyara loopt een super race waarbij ze precies doet wat ze tegen mij eerder die dag verteld had. Ze wint onverwacht haar serie en laat een 58:30 noteren. Een PR van 1,5 seconde.

Een half uur later komt ze naar me toe met het verhaal dat er een DQ (disqualified) achter haar naam staat. Samen lopen we naar de scheidsrechter om verhaal te halen en protest aan te tekenen. Ze zou in het begin van de race op de lijn hebben gestaan. En dat mag niet. Na het opvragen van camera beelden is het niet te zien dat Kyara de lijn raakt. Ruim 90 minuten later loopt het protest nog steeds. Als ik wordt gebeld voor de uitslag is Kyara met de warming up bezig voor de halve finale voor de 60M. Ik krijg te horen dat het protest is afgewezen en dat Kyara niet mag starten op de 400meter finale. Mede door het pijnlijke nieuws is Kyara niet scherp meer voor de halve finale 60 meter. Ze haalt dan ook de finale niet. Als er iemand een vechter is, dan is het Kyara wel. Ik weet zeker dat het vervelende voorval op dit NK haar uiteindelijk alleen maar sterker maakt. En ik weet dat ze de gelopen tijd op de 400 meter outdoor weer gaat evenaren. En meer!

 

Benthe König (Juniore A) – specialiste Kogel – traint op Papendal bij Gert Damkat. Vorige week pakte Benthe bij het NK senioren al brons met een uithaal van 15,74. Dit weekend mag ze laten zien dat ze het op dit toernooi nog eens kan. Met in totaal 4 pogingen over de 15 Meter is 15,28 de meest verre. Hiermee wordt Benthe NEDERLANDS KAMPIOEN! De eerste gouden medaille voor Ciko dit NK.

Een bijzondere jongedame die extra aandacht verdiend is Anna Hightower. Ze is lid bij Ciko maar traint tweemaal in de week bij Loopland Gelderland bij Honore Hoedt. Anna Hightower is 14 jaar oud en is nog juniore C. Wel mag zij meedoen met het NK voor B junioren op de 1500M. Met ruim een kop kleiner dan de rest loop ze niet achteraan, niet in het midden, maar voorop. Niemand van de B dames is opgewassen tegen dit jonge lachebekje. Na het winnen van haar serie op zaterdag wint zij ook de finale op zondag. Anna wordt de 2de NEDERLANDS KAMPIOEN voor Ciko.

Het indoor seizoen van Femke Bol (juniore B) is eigenlijk al lang geslaagd. Femke is gastlid bij Ciko en traint al een tijd bij Bram Peters. Vorige week werd ze 6e in de NK finale met een EJK limiet. Ze staat met 54:47 1ste op de wereldranglijst voor B junioren. Dit weekend gaat ze proberen de gelopen tijd nog wat aan te scherpen. Dit gaat ze proberen door de eerste 200 meter harder te openen. In de series laat ze dit goed zien. Ze loopt vanuit baan 1 een goede 26:5 op de eerste ronde. En plaatst zich gemakkelijk voor de finale.

In de finale mocht ze van mij nog een stukje sneller openen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is tijdens een 400M race erg moeilijk om je snelheid aan te voelen. Dit lukt haar dan in de finale ook niet. Maar met een super sterke laatste 200M wordt ze wel NEDERLANDS KAMPIOEN bij de meisje B. Wat een super indoor seizoen heeft deze jongedame.

 

Roos finisht op 400m

Roos van Zwam die gisteren een mindere verspring wedstrijd had, mag vandaag terug komen voor de 400M. Roos is in de serie ingedeeld bij een dame die een snellere tijd heeft staan. Om rechtstreeks door te gaan naar de finale moet je je serie winnen. De gok is om hard te starten en als eerste door te komen. Als je voorop loopt zal de ander om je heen moeten om de serie te winnen. Dit doet Roos perfect. Ze knalt de eerste ronde in 26:10! En loopt een dik PR van 57:40!! Ze moest heel erg diep gaan om de serie te winnen. Ruim 120 meter in de verzuring. Maar daarmee plaatst ze zich als eerste voor de finale!

Ik ben als coach op momenten zenuwachtiger voor mijn atleten dan dat ik zelf voor mijn eigen wedstrijden was. Bij de finale van de 400M finale van Roos was zo’n moment. ‘Is ze in de series zo diep gegaan dat nu te tank leeg is?’ vraag ik mij stiekem in mijn hoofd af. Gelukkig denkt Roos dit niet. Ik zie in haar ogen dat ze zenuwachtig is, maar klaar is om te strijden. Ze knalt haar blok uit en loopt een makkelijke maar snelle eerste 200meter. Ze loopt na 1 ronde op kop. De dames achter haar proberen de Ciko atlete bij te houden maar met nog 100 meter te gaan gaat Roos niet zomaar meer aan de kant. Vol ongeloof komt Roos als eerste over de finish in een tijd van 57:00. Ik sta met mijn armen in de lucht terwijl de speaker roept: ROOS VAN ZWAM NEDERLANDS KAMPIOEN!

 

Zo sluit Ciko dit NK junioren met:

Brons voor Danny Ediagbonya op 60mH

Zilver voor Daan Lubberdink op de 200M

Goud voor Benthe Konig op kogel

Goud voor Anna Hightower op de 1500M

Goud voor Femke Bol op de 400M (JB)

Goud voor Roos van Zwak op de 400M (JA)

 

Al met al een goed NK weekend voor Ciko66. Op naar het outdoor seizoen!

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...