Werpgroep Kogel/Discus

Bij Ciko’66 kun je natuurlijk ook terecht voor de werponderdelen. Je kunt jouw krachten meten bij het discuswerpen en het kogelstoten. Voor beide disciplines trainen we op de atletiekbaan. Ciko’66 heeft een eigen krachtruimte. De kracht die je daar opdoet, kun je direct omzetten in snelheid op de baan. Het werpen of stoten vindt op het middenterrein van de atletiekbaan plaats.

Iets meer achtergrond:

Discuswerpen

De mannen werpen met een discus die 2 kg weegt en een 220 mm doorsnede heeft. Bij de vrouwen weegt de discus 1 kg en heeft de schijf een doorsnede van 181 mm. De junioren en de masters werpen met lichtere gewichten. De discus wordt geworpen vanuit een betonnen ring van 2,50 m doorsnede. Om veiligheidsredenen staat er een werpkooi om de discusring heen.

De ideale discuswerper beschikt over een grote arm-spanwijdte, draaisnelheid en gevoel voor ritme. Succes wordt bereikt wanneer je snel om je as draait met de juiste techniek. De discuswerper is net een balletdanser in de atletiek. Bij de mannen staat het wereldrecord discuswerpen over de 74 meter. Bij dames meer dan 76 meter.

Kogelstoten

De mannen stoten een stalen kogel met een massa van 7,25 kg terwijl bij de vrouwen de kogel 4 kg weegt. Junioren en de masters stoten met lichtere gewichten. Bij het kogelstoten kun je zowel de aanglij- als de draaiende techniek gebruiken. Deze laatste techniek is wel een stuk moeilijker. Men stoot de kogel uit een betonnen ring met een diameter van 2,135 meter. Bij de mannen staat het wereldrecord kogelstoten over de 23 meter. Bij dames meer dan 22 meter.

Kogelstoters moeten het liefst groot en sterk zijn. Prestaties zullen verbeteren, afhankelijk van kracht, snelheid en techniek.

Voor wie?

Vanaf C-junior (12 jaar) kun je bij de werpgroep terecht.

Trainingen:

Hoofdtrainer van deze specialisatiegroep is Gerard Sluiter. Hij is voormalig Wereld- en Europees Kampioen discuswerpen bij de Masters en is meerdere malen Nederlands Kampioen kogelstoten en discuswerpen geweest. Het moge duidelijk zijn dat hij met zijn ervaring de atleten op zowel technisch als mentaal vlak veel bij kan brengen.

Er wordt getraind:

  • Donderdag van 19:00 uur – 20:30 uur

Wedstrijden:

Er zijn voldoende mogelijkheden om je krachten te meten in wedstrijdverband. In de regio is er de Werpdriekamp Circuit Oost Nederland. Dit zijn 5 werpwedstrijden. Daarnaast zijn er instuifwedstrijden door het hele land, de competitiewedstrijden en voor de gevorderde werper het Lotto Baancircuit.

Kom een keer kijken bij de trainingen of meld je aan voor een aantal proeftrainingen!