Canicross vs canitrail

Tekst en tekeningen door Eveline van Buel.

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat ikzelf een hond nam en op de hoogte werd gebracht van bovengenoemde vormen van hardlopen met je hond. Het leek me als loper leuk om later met je hond door het bos te kunnen rennen. Naïef natuurlijk, want in heel veel bossen mag de hond helemaal niet los naast je meerennen.

Ik kwam tijdens het uitlaten een aantal mensen (met honden) tegen van Cani Cross Arnhem (CCA). “Oh je bent een loper zo te zien en hebt een Beagle, kom een keer mee lopen.” Zo gezegd, zo gedaan. Met een jaar begon ik met opbouwen. Aanschaffen van goede tuigjes was een eerste vereiste, zowel voor de hond als voor mezelf en de elastische lijn tussen ons in.


In oktober 2019 liep ik mijn eerste wedstrijd in Arnhem. Ik had geen idee en ervaring hoe mijn hond zou reageren in een wedstrijd. Ze bleef trekken en rennen. We haalden mensen in zonder dat ze met anderen honden begon te spelen. Superleuk om te doen en trots op ons als team.

Door corona waren er vorig jaar geen wedstrijden. Wel virtueel en zo ook af en toe met andere en grotere honden gelopen. (Lees: nog sneller).
Dit jaar worden er weer een paar wedstrijden georganiseerd en volgend jaar april hoop ik met een grotere hond mee te kunnen doen met het WK in Frankrijk.

Ik heb overigens nooit geweten dat er ook een verschil is tussen canicrossen en canitrailen. Vergt een korte uitleg:

Canicross legt de nadruk op snelheid en wedstrijdelement. Je loopt samen met je hond zo snel mogelijk een parcours, waarbij er om de 30sec wordt gestart. 2 categorieën. Lange (+/-5km) en korte (+/-2,5km). (Daarnaast zijn er ook onderdelen met step en bike)
Canitrail legt de nadruk op het samen lopen met je hond in een aangepast tempo, waarbij er veel langere afstanden worden gelopen. 10, 15, 20, 30 km. (Beetje afhankelijk met wat voor type hond je loopt). Dorethea van Run2Day kan je daar veel meer over vertellen en organiseert ook de Natte Neuzen Trails.

Wil je een keer ervaren hoe het is om met je hond als “team” te lopen? Kom een keer meetrainen op zaterdagochtend (8u) en/of zondagochtend (9u). Voor locaties verwijs ik graag naar de Facebook- pagina van CCA.

Dit vind je misschien ook leuk...