Ciko heeft weer een Starter. Welkom Annabel!

In het weekend van 1 en 2 april heb ik, sprinter in sprintploeg Henk Brouwer, meegedaan aan het U35 Officials programma waar jonge juryleden/officials zich in een tweedaags programma kunnen doorontwikkelen als wedstrijdleider, scheidsrechter, starter of microfonist. Daarbij heb ik ervoor gekozen de cursus voor Starter te volgen.

Het is erg fijn dat het mogelijk is om in een weekend samen met een grote groep jongeren de volledige cursus te kunnen doen. Ter voorbereiding hebben we de theorie al moeten doornemen via verschillende e-learnings, waardoor er in het weekend zelf veel tijd was voor de praktijk. Dat is goed bevallen.

Bij het starten komt toch net iets meer kijken dan je verwacht als toeschouwer. Je moet niet alleen de commando’s op de juiste momenten noemen, maar je hebt ook een startrevolver in je hand die je op de juiste manier en op het juiste moment moet gebruiken. En ook niet onbelangrijk is het snel en goed kunnen reageren op bewegingen of acties van atleten.

Na dit weekend ben je dan nog niet officieel starter. Er volgt nog een oefentraining en daarna moet je een wedstrijd en examinator vinden waar je dan officieel examen kan doen. Dat was voor mij het Nederlands studentenkampioenschap meerkamp in Wageningen afgelopen weekend. Zaterdag was het examen en dat houdt in dat je eigenlijk de hele wedstrijddag de taak van de officiële starter overneemt. Dat gaat dus van het bijwonen van de official vergadering en het doen van de nulstart tot het schieten van verschillende starts achter een rechte, versprongen en gebogen startlijn. Dat is allemaal goed verlopen want uiteindelijk ben ik geslaagd. Omdat het een NSK wedstrijd was, is de dag afgesloten met een ludiek onderdeel: skippybalestafette en een hapje eten.

Dit vind je misschien ook leuk...