Nieuwsbrief Januari 2021

Van Het Bestuur

Beste leden, wat fijn dat we via deze nieuwsbrief toch in contact met jullie kunnen blijven en zo een aantal dingen met jullie kunnen delen.

De afgelopen tijd zijn we gelukkig ook met niet-coronazaken bezig geweest, waaronder: 

Het nieuwe digitale sleutelplan van Airkey is geïnstalleerd en direct in gebruik genomen. De deuren en sloten op onze accommodatie worden tegenwoordig geopend met een telefoon of een tag. Tot nu toe zijn de gebruikers tevreden en wij als bestuur ook: we hebben overzicht van alle sleutelbezitters en inzicht in het gebruik en het afsluiten van de baan. Mocht je nog een oude sleutelbos hebben, dan kun je deze inleveren bij het bestuur. Wie weet kan onze penningmeester (tevens goudsmit) van al deze sleutels nog een mooi Ciko’66 kunstwerk maken!

Rondje Nederland is (hopelijke voor de laatste keer) verplaatst van 21 maart naar 7 november 2021. Als alternatief gaan we een virtuele editie organiseren (GPS). Op 20 en 21 maart start jouw Rondje Nederland vanaf je eigen voordeur, door je eigen wijk of via je favoriete hardlooproute! Kinderen t/m 8 jaar kunnen een 1km lopen, kinderen t/m 12 jaar een 2km en iedereen ouder dan 12 een 5km. Er wordt natuurlijk een klassement bijgehouden en de nummers 1, 2 en 3 van iedere categorie (jongens en meisjes + mannen en vrouwen) winnen een officiële medaille. Hoe leuk is het dat je straks in november weer mee kan doen aan Rondje Nederland en je eigen tijd of plek kunt verbeteren! Voor Ciko’66 leden is deelname aan dit virtueel Rondje Nederland helemaal GRATIS.

De traditionele nieuwjaarsborrel kon natuurlijk niet doorgaan, maar als het weer kan, willen we voor alle leden een groot feest organiseren.

Vind je het leuk om hierover mee te denken, stuur ons een mailtje.

Terug naar begin

Anders Gelopen….

Door: Josan Tielen

Hoeveel dagen zit ik nu al in mijn werkkamertje? Sinds 8 maart heb ik vrijwel aaneengesloten op deze plek thuis gewerkt. Ook in de zomer, toen veel Nederlanders toch weer regelmatig naar hun werk konden. Mijn werkgever, Rijkswaterstaat, bleef heel strikt: thuis blijven. Het grote hoofdkantoor langs de A12 bij Utrecht kan met zijn 22 verdiepingen en 5 liften ook maar weinig aan, als het maximum per lift 2 personen is.

Gelukkig ging mijn werktelefoon een keer stuk. Normaal gesproken een ramp, maar nu een mooi excuus om toch een keer voor een uurtje naar binnen te mogen. Waar dan vervolgens bijna niemand is natuurlijk. En bij de waterschappen, waar ik mee samenwerk, waren ze gelukkig ook wat soepeler, wel drie keer op kantoor vergaderd. Mijn directe collega’s heb ik ook wel een keer gezien; tijdens de barbecue op een mooie zomeravond.

Maar ik mag niet klagen. Met een eigen werkplek, geen kinderen die thuisonderwijs vragen, een man die vaak de koffie brengt, geen reistijd meer. En vooral: de zekerheid van een baan. En toch klaag ik ook natuurlijk af en toe. Want het is wel heel erg saai zo allemaal. Zittend achter mijn schermpjes. Maar langzamerhand verzinnen we steeds betere strategieën om het zitten en de saaiheid te doorbreken.

Op het werk houden we elke twee maanden een pub quiz, elke dinsdag hebben we een Zoommeeting met z’n 40-en, die begint met “even bijkletsen” in tweetallen tijdens de eerste vijf minuten. In december hadden we een spetterend kerstdiner, met eten via Thuisbezorgd. Alle partners en kinderen aten dit jaar mee. En we hebben gedanst op de dijk – iedereen op z’n eigen stukje dijk in de buurt. 

Om het lange zitten te doorbreken, probeer ik elke dag iets te ondernemen om voldoende beweging te houden. Wandelen voor het werk, vergaderen op de Huissensedijk met een oortje in, klompenpaden lopen op onbekende plekken in het weekend en om de dag een hardlooprondje. Een welkome afwisseling. En zo loop ik bijna regelmatiger dan vroeger mijn rondjes. Alleen zonder wedstrijddoelen. Terwijl ik andere jaren eigenlijk vooral trainde omdat er een wedstrijd in het vizier was.

Ik heb mijn hoop nu gezet op de triatlon van Stroombroek eind augustus. Tegen die tijd zijn we misschien allemaal ingeënt, en mogen we weer? Ik blijf hopen.

Terug naar begin

Trainer in COVID19-tijd

Door: Coen Kuiper

Het is natuurlijk best een rare periode die COVID19 tot nu toe. Maar ondanks dat gebeurden er eigenlijk ook best veel leuke, grappige, nieuwe, creatieve en doodnormale dingen. Hoe de COVID19 tijd zich voor mij kenmerkt, heb ik goed kunnen overdenken in een van die vele lange duurlopen die ik net zoals velen van jullie nu ook alleen doe. En ja dat is soms ook best goed. Je hoort de vogels nog eens!

Trainen bij CIKO66 in COVID19 tijd is ook……

  • Een van de weinige leuke dingen die we nog konden doen
  • We daar dus ook allemaal erg gelukkig van werden
  • We daar dus ook massaal en met heel veel plezier gebruik van maakten en we niet vaak zulke mooie opkomsten hebben gehad op trainingen
  • Het natuurlijk veel energie kost maar ook zulke mooie beelden oplevert.
  • We dit weten omdat we naast een echte fotograaf, we ook heel veel amateurtalentfotografen hebben
  • De echte fotograaf het nog steeds maar niets vindt dat de telefoon voor fotograferen wordt gebruikt. Dat ding is echt om te bellen
  • Het toch wel hele mooie sfeerimpressies geeft van onze solo, duo, trio of kwartetloopjes
  • En het een mooi beeld geeft dat iedereen lekker doortraint en op hele mooie plekjes komt
  • teveel tijd hebben en daarom hebben we nu zelfs een CIKO66 MTB groepje
  • sommige trainers ook tijd over hebben en daarom met creatieve nieuwe krachtoefeningen komen
  • Die voor alle lopers voor zoveel spierpijn zorgt dat ze deze de volgende training nog voelen
  • De trainer dat zo grappig vindt dat hij gelijk een nieuwe set oefeningen bedenkt maar er dan ineens weer een nieuwe lockdown volgt
  • De oefeningen zo lastig zijn dat hij daar wel briefjes voor nodig heeft om ze te kunnen onthouden
  • Het bijhouden van lijstjes wie er kan komen trainen
  • Dit soms bijna een dagtaak is, door al die verschillende loopgroepen en aan en dan weer afmeldingen in 1 app-groep
  • En er soms zomaar mensen over het hoofd worden gezien die zich toch echt allang hadden aangemeld (volgens hunzelf)
  • We ondanks dat het toch steeds meer kunnen waarderen om gezellig samen te kunnen trainen
  • De spierpijn daarbij zelfs voor lief nemen
  • We ook veel nieuwe aanmeldingen mochten ontvangen maar die helaas niet allemaal gelijk konden laten meetrainen
  • Sommige die dat wel konden na 3x meetrainen alweer naar Nijmegen vertrokken
  • Er ook ruimte was voor creatieve ideeën voor nieuwe vormen om elkaar uit te dagen. Zo liepen onze die hard trailers die normaal voor zoveel mogelijk hoogte- en kilometers gaan zich nu het snot voor de ogen om op maximale hartslag hun PR op de 5km te verbeteren om zo bij te dragen aan hun teamprestatie op de virtuele 5x5km.
  • De materialen in het materiaalhok nog nooit zo goed gepoetst zijn, omdat deze na elk gebruik gedesinfecteerd moeten worden
  • Hopen op betere tijden zodat we weer wekelijks met iedereen kunnen trainen en vooral ook weer gezellig thee kunnen drinken
    Tot snel!

Terug naar begin

Hordenlopen met Hindernissen

Door: Lianne Holtermann

2020 begon voor mij goed; Op het NK indoor op 15 en 16 februari werd ik 1ste op de 400m bij de junioren onder 20 jaar. Daarna zijn helaas heel veel outdoor wedstrijden niet doorgegaan of uitgesteld door corona. Tijdens de eerste lockdown hebben wij schema’s van onze trainer gekregen om thuis alsnog te kunnen gaan trainen. Ik ben dus fanatiek thuis en in het park gaan trainen.

Gelukkig konden de Nederlandse kampioenschappen outdoor in de zomer nog wel plaatsvinden. Ik heb eerst deelgenomen aan NK senioren voor de 400m horden. Daar ben ik toen 4de geworden. Omdat ik dit jaar pas begonnen ben aan hordenlopen en niet veel oefenwedstrijden heb kunnen doen, was ik erg tevreden met die uitslag. Ik mocht ook nog meedoen aan het NK voor junioren onder 20 jaar op de 400m en 400m horden. Ik ben toen 1ste geworden, zowel op de 400m als  ook op de 400m horden. Heel gaaf dat ik mijn laatste jaar als junior heb kunnen afsluiten met twee keer goud!

Nu tijdens de tweede lockdown kunnen we gelukkig wel op de baan terecht. We krijgen van onze trainer de schema’s toegestuurd en kunnen die in groepjes van twee op de baan uitvoeren. Helaas is dat niet zo gezellig, maar wel fijn dat we alsnog onze trainingen kunnen uitvoeren. Dus gelukkig blijft mijn conditie en techniek op peil!

Naast mijn eigen trainingen, geef ik nu ongeveer twee jaar met heel veel plezier training bij Ciko aan de pupillen. Ik vind dit erg leuk om te doen, omdat ik de kinderen graag van alles wil leren, om zo goed mogelijk te worden. Omdat ik zelf ook helemaal in de atletiekwereld zit, kan ik het goed overbrengen of voordoen aan de kinderen.

De trainingen aan de pupillen zijn vergeleken met vorig jaar vrijwel hetzelfde gebleven. De groep is alleen iets ouder geworden, waardoor ik de trainingen elke keer iets moeilijker kan maken.

Terug naar begin

Mijn Favoriete Rondje

Door: Peter Wenting

Iedereen herkent het wel – zeker nu veel trainingen niet doorgaan ivm Corona – het favoriete rondje! Het Rondje dat je bij wijze van spreken blindelings zou kunnen lopen en dat toch iedere keer weer verrast. Waar je steeds weer nieuwe dingen ziet die je de vorige keer totaal zijn ontgaan.

Hieronder het verhaal bij zo’n rondje…

Mijn Rondje, samen met Ciko-lid Ludo Mooi, start bij de KEMA op de rand van Arnhem

We ‘lopen in’ met de herrie van de auto’s op de Utrechtseweg waarna we na 500M in de rust van de vijver en waterval van Mariëndaal belanden; de ideale plek voor rek en strek.

Vanaf hier lopen we door de “groene bedstee” ( een tunnelvormige beukenhaag van 300M aangelegd in 1865 zodat de dames van Landgoed Mariëndaal konden wandelen in de schaduw van het bladerdak) naar de Amsterdamseweg.

Vandaar rennen we via de sprengen, beekjes en vijvers langs Hotel Groot Warnsborn het in elk seizoen prachtige bos Warnsborn in naar de rand van Landgoed Westerheide, tevens ons keerpunt op 6km.

Over dit heideveld, regelmatig met daarop grazende schapen, bereiken we via landgoed Vijverberg na 2km de N225, alwaar we landgoed Lichtenbeek (vernoemd naar de spreng op landgoed Vijverberg) in rennen en langs het monumentale koetshuis Lichtenbeek via landgoed Boschveld bij de brug aan de Schelmseweg in Oosterbeek aankomen ( we zitten nu op 10,3 km)

Vanaf hier het laatste stuk waarbij we nog een flinke klim over de ” Kema Bult” moeten maken naar het eindpunt Rosandeweg ( 11,650KM)

In de wetenschap dat we in dit traject 131 hoogtemeters hebben gemaakt, constateren we beiden dat we als 69- resp. 70- jarige best tevreden met onszelf mogen zijn.

Terug naar begin

Het verhaal van een vrijwilliger

Door: Michiel Nederlof

Tegenwoordig zie je het steeds vaker: baanwedstrijden die gebruikmaken van een elektronische tijdwaarneming. Bij de finish zie je dan één of twee camera’s en een paar mensen die achter een laptop heel secuur de gelopen tijden vastleggen.

Samen met de atletiekverenigingen uit Zevenaar (AV de Liemers), Nijmegen (AV Cifla) en Wijchen (AV Wijchen) beschikt Ciko’66 over twee officiële ET-systemen van FinishLynx. Het is de bedoeling dat er vanuit elke vereniging mensen zijn die kunnen omgaan met dit systeem. Eind 2019 heb ik me daarom aangemeld om vanuit Ciko officieel ‘medewerker ET’ te worden. Dat betekent dat ik dan onder begeleiding van een ‘chef ET’ de elektronische tijdwaarneming kan verzorgen.

Jurylid

Met alleen maar je vinger op steken ben je er niet. Voordat je jezelf ‘medewerker ET’ mag noemen, moet je een juryopleiding bij de Atletiekunie volgen. Ik volgde die opleiding eind 2019 en het waren 3 fantastische dagen. Je leert niet alleen hoe je het systeem met de camera, de windmeter, de tijdklok en de laptop moet bedienen, maar je krijgt ook uitleg over het officiële wedstrijdreglement. Immers, als medewerker of chef ET heb je een officiële juryrol tijdens een baanwedstrijd.

Ervaring

Zoals met veel zaken in het leven leer je het pas echt goed als je in het echt gaat oefenen. Helaas voor iedereen vielen aan het begin van het wedstrijdseizoen in 2020 veel wedstrijden uit. Ik heb daarom pas in augustus bij de Climax Games in Ede voor het eerst kunnen oefenen. In september kon ik nog net een clubkampioenschap De Liemers en Argo in Doetinchem meepakken.
Hoewel ik dus nog weinig praktijkervaring heb, merk ik wel dat het telkens makkelijker gaat. Hopelijk biedt 2021 voor iedereen weer mogelijkheden om mee te doen aan wedstrijden en kan ik ook bij Ciko zelf de tijdwaarneming gaan verzorgen.

Ben jij zelf ook geïnteresseerd in ET en wil je ook medewerker of chef ET worden? Dat zou heel mooi zijn, want dan kunnen we samen ervaring op doen en heeft Ciko weer voldoende mensen met die kennis. Kijk eens op de site van Atletiekunie bij de juryopleidingen voor een omschrijving.

Terug naar begin

Bram van Dongen Erelid

Het is niet gebruikelijk om een erelid te benoemen als hij of zij zich nog actief voor de club inzet. Dit keer werd er echter afgeweken van de norm. En niet voor niks; met Bram van Dongen heeft Ciko een duizendpoot in huis; Bram is coördinator van de pupillen, is zelf ook trainer, heeft veel – héél veel – wedstrijden voor Ciko georganiseerd en is daarnaast ook nog steeds wedstrijdleider. En dit alles al 13 jaar lang. Als je dan ook nog tijd overhoudt voor vrouw en kinderen…. Dan ben je een held. En erelid dus nu ook!

Van harte Bram!

Terug naar begin

Atleet van het jaar 2020

De keuze voor de atleet van het jaar was vorig jaar niet eens zo heel moeilijk. Antonny Ediagbonya stak met kop en schouders boven alles en iedereen uit. Misschien zelfs wel boven zichzelf.

Het begon eind februari met het NK Indoor Senioren in Apeldoorn. Het werd een bloedstollende wedstrijd; tot aan poging 5 stond Antonny op brons. Al een prima prestatie aangezien hij, op dit moment nog junior, zich moest meten met voornamelijk senior mannen. Toen kwam poging 6, de laatste poging. De atleet, op dat moment op de vierde plek, sprong 3 cm verder dan Antonny’s beste sprong. Die kukelde daarmee dus van het podium. Maar híj had nog een poging te gaan. Daar zou alles van af gaan hangen…

Pa Ediagbonya, altijd aanwezig bij wedstrijden van zijn zoons, had het niet meer van de zenuwen. Antonny zelf bleef koelbloedig: een aanloop, de afzet, een sprong waar geen einde aan leek te komen… 7 meter 33! Verder dan hij ooit gesprongen had, ruim verder dan zijn beste sprong in dit toernooi en, misschien nog wel belangrijker, verder dan de man die op dat moment op goud stond. In zijn laatste poging sprong Antonny zichzelf naar een PR, een Ciko clubrecord junioren A én een gouden plak op het NK senioren. Een ongekende prestatie.

Alsof dat nog niet genoeg was, wist Antonny eind augustus nog een keer te pieken op het NK Outdoor senioren in Utrecht. Na 2 ongeldige pogingen en een redelijke sprong van 7.12 klopte bij poging 4 weer alles: een fenomenale sprong van 7.38m. Door de rugwind geen officieel PR, maar wel op dat moment de beste sprong van het toernooi. Zijn directe concurrent Fabian Florant van Haag Atletiek kwam in zijn 6e poging nog gevaarlijk dicht in de buurt met een sprong van 7.35. Maar genoeg was het niet om Antonny te weerhouden van zijn tweede Nederlandse titel in 2020.

Terug naar begin

Frank Futselaar loopt Olympische limiet

Op zondag 6 december 2020 liep Frank Futselaar de Olympische limiet in de Marathon van Valencia.  Maar dan ook precies die limiet, met een tijd van 2.11.30 en een finish waarbij hij zich over de eindstreep wierp. Frank heeft als junior een paar jaar bij Ciko’66 getraind in de MiLa-groep. Dat was in de tijd dat hij nog niet kon kiezen tussen voetballen en hardlopen. Sinds 2014 heeft hij alles op het hardlopen gezet en is hij dat zelfs fulltime gaan doen. Met succes. Waarmee overigens nog niet is gezegd dat hij ook daadwerkelijk op de Olympische Spelen kan starten (als ze al doorgaan). Er zijn meer kapers op de kust voor de  drie startbewijzen die Nederland maximaal krijgt. Abdi Nageeye is als nationale recordhouder van 2.06.17 uur al zeker van een startbewijs. Maar ook Bart van Nunen en Björn Koreman liepen al de limiet. Het wordt dus nog een spannend jaar voor Frank. Vind je het leuk om te zien hoe Frank zich op de limietpoging voorbereidde en hoe de race verliep, kijk dan zijn vlog terug op: https://www.runnersworld.com/nl/nieuws/a34920457/frank-futselaar-marathon-valencia-limiet-estafette-vlog-hardlopen-youtube/

Terug naar begin

Wist je dat….

  • We een hele strakke website hebben
  • Hier meer op te vinden is dan je denkt
  • Je met de zoekfunctie de oudste berichten terug kunt vinden
  • Je er bijvoorbeeld het trainingsschema van je groep kunt vinden
  • Of alle clubrecords
  • De nieuwsbrieven op de site te vinden zijn via het menu
  • Milan Francot onze kersverse website-man is
  • Je zelf ook content aan kunt leveren
  • We ook op FaceBook en Instagram zitten
  • de Webredactie nog best iemand (of iemanden) zou kunnen gebruiken
  • We te bereiken zijn via webredactie@ciko.nl

Terug naar begin

Doe ook mee!

Zo op het oog lijkt er in deze rare tijd misschien niet zoveel te gebeuren, maar schijn bedriegt. In het bericht van het bestuur heb je al kunnen lezen waar zij zich zoal mee bezighoudt. Dit is nog maar het topje van de ijsberg; er wordt vanuit de Rabobank ondersteuning geboden op beleidsvlak, er wordt nagedacht over hoe we, los van Valkenhuizen, meer op eigen benen kunnen staan. Op het terras tegen de kantine wordt een terrasoverkapping gebouwd. Zo kunnen ouders droog zitten terwijl de kroost aan het sporten is…

…er zijn grootse plannen om… hm, hierover in een volgende nieuwsbrief misschien meer…

Er gebeurt dus al veel. En toch zijn we op zoek naar enthousiastelingen die ook mee willen doen.

Nog even op een rijtje:

  • Junior trainers – dringend behoefte aan; heb jij (nog) niet de juiste trainerspapieren, maar wel affiniteit met sport en jongeren: meld je aan!
  • Technische dienst – bv verven van de kantine
  • Juryleden – wie wil, als het straks weer kan, een jurycursus doen?
  • Naast Michiel nog een assistent ET (Elektronische Tijdwaarneming)
  • Mensen achter de bar
  • PR / sponsoring – gebeurt nu nauwelijks structureel: is dus veel te bedenken en te winnen
  • Versterking van willekeurig welke commissie (Jeugd, wedstrijd, Rondje Nederland, Accommodatie, Vrijwilligers, Website): hoe meer zielen etc…
  • Het organiseren van het Post-Corona-Feest
  • Of schrijf een leuk stukje voor de volgende nieuwsbrief

M.a.w. er is zoveel te doen binnen een vereniging. Maar vooral: zoveel leuks te doen!

Laat het weten via een mailtje naar vrijwilligers-coördinator.

Terug naar begin